Päivä 4. Voimaharjoittelusta vauhtia aineenvaihduntaan

Vauhtia aineenvaihduntaan -minikurssin neljäntenä päivänä puhutaan liikunnasta, ja erityisesti lihaskunto- ja voimaharjoittelusta, sillä lihasmassalla on merkittävä vaikutus niin energiankulutukseemme kuin yleiseen terveyteen ja toimintakykyymme.

Kuten aiemmilla luennoilla kävimme läpi, painonpudottaminen yksinään ruokavaliomuutoksilla ei välttämättä tuo toivottuja tuloksia tai muutoksia painonpudotuksessa, mutta pelkästään liikunnalla painon pudottaminen ei myöskään ole kovinkaan tehokasta. 

Keho kuluttaa energiaa lepotilaa enemmän sekä liikunnan aikana, että liikunnan jälkeen. Se, kulutetaanko energiaa enemmän harjoituksen aikana vai sen jälkeen riippuu kuitenkin liikuntamuodosta.

Aineenvaihdunnan kannalta voimaharjoittelu ja korkean intensiteetin harjoittelu ovat erityisen tehokkaita liikuntamuotoja

Erityisesti voimaharjoittelu ja HIIT -treeni (High Intensity Interval Training, eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelu) ovat tehokkaita liikuntamuotoja painonpudottajille. HIIT-treeni tarkoittaa suhteellisen lyhytkestoista harjoitusta, jonka aikana tehdään hyvin korkeatehoisia intervallisuorituksia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 15-20 minuutin treeniä, jonka aikana tehdään vuorotellen esimerkiksi puolen minuutin (30 sekuntia) mittaisia spurtteja kovalla teholla ja 1,5 minuutin ajan kevyempää kävelyä tai hölkkää. Harjoituksessa siis vuorotellaan kovatehoisen työvaiheen ja matalatempoisen palautumisvaiheen välillä, ja HIIT-treenin voikin tehdä esimerkiksi lenkkipolulla, kuntopyörällä, tai lihaskuntoliikettä kuten haarahyppyjä toistamalla.  

Sekä HIIT-treenin että voimaharjoittelun tehokkuus painonpudotuksessa perustuu liikunnan jälkeiseen kohonneeseen energiankulutukseen, joka voi jatkua jopa muutaman päivän ajan. Toisin sanoen treenin jälkeen elimistö kuluttaa energiaa levossa ja sohvalla makoillen enemmän kuin passiivisen ajanjakson, kuten sohvalla makoilun, jälkeen. 

Reipastahtinen kävelylenkki saattaa kuluttaa liikunnan aikana enemmän energiaa, kuin voimaharjoitus tai lyhyempikestoinen HIIT-treeni, mutta kävelylenkin jälkeinen energiankulutus ei ole yhtä suurta kuin voimaharjoituksen tai HIIT-harjoituksen jälkeen. Elimistön energiankulutusta voi siis lisätä joko pidempikestoisella ja kevyemmällä harjoituksella, tai lyhyemmällä ja raskaammalla harjoituksella. Näistä liikuntamuodoista sanottaakoon kuitenkin vielä se, että säännöllisen ja toistuvan voimaharjoittelun (sekä riittävän ravinnon) myötä elimistön lihasmassa kasvaa, mikä kasvattaa kehon lepoenergiankulutusta entisestään - lihasmassaa, ja lepoenergiankulutusta, kasvattavaa vaikutusta ei siis juurikaan ole esimerkiksi kävelyllä, vaikka erittäin hyödyllistä ja suositeltavaa liikuntaa myös sekin on! 

Olennaista on myös huomioida, että yksittäinen treeni siellä tai täällä ei kokonaisuuden kannalta kasvata elimistön energiankulutusta merkittävästi - satunnainen liikuntasuorite ei kata riittävän suurta osuutta päivittäisestä kokonaisenergiankulutuksesta tuottaakseen huomattavaa muutosta, vaikka kaikki liikunta onkin aina terveyden näkökulmasta kotiinpäin!

HIIT-treenin ja voimaharjoittelun tehokkuus painonpudotuksessa perustuu liikunnan jälkeiseen kohonneeseen energiankulutukseen, joka voi jatkua jopa muutaman päivän ajan.

Fyysinen aktiivisuus ja liikunta on hyödyllistä, vaikka paino ei putoaisikaan

Kaikille ihmisille pelkkä liikunnan lisääminen ei aiheuta välttämättä minkäänlaista rasvanlähtöä, minkä vuoksi erityisesti näissä tilanteissa ruokavaliomuutokset ovat tärkeässä roolissa painonpudotuksessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö liikunnasta olisi hyötyä vaikka paino ei putoaisikaan. Liikunnan harrastamisella on myös monia muita positiivisia vaikutuksia, kuin pelkästään kehon koostumuksen muuttuminen tai painonhallinnan helpottuminen. Terveyden kannalta haitallisen viskeraalisen rasvan määrä vähenee tehokkaammin liikuntaharjoittelulla kuin pelkällä energiansaannin rajoittamisella sekä vähentäähän se tunnetusti myös monien sairauksien riskiä ja vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin monella eri osa-alueella. Lisäksi liikkumattomuus ja vastaavasti liikkuminen vaikuttavat myös syömisen määrään ja ruoan laatuun oleellisesti: liikunta usein parantaa syömistottumuksia kun taas liikkumattomuus heikentää niitä, ja parantaapa liikunta myös unen laatua joka taas omalta osaltaan vaikuttaa elämäntapoihimme. 

Vaikka tällä luennolla puhutaankin paljon liikunnan yhteydestä painonpudotukseen, ei painon tai minkään muunkaan ulkoisen tekijän tulisi olla ainut syy liikuntaan - ulkoiset tekijät ovat myöskin suhteellisen heikko motivaation lähde. Painonpudotuksen ja kaloreiden laskemisen ei siis tulisi olla ainut syy liikkumiseen. Liikunta on paljon muutakin kuin energiankulutusta ja kehonkoostumusta muokkaavaa toimintaa, ja ulkonäköä tai kehon ulkoista muutosta tärkeämpää on se muutos, jonka liikkuminen saa aikaan olotilassa, mielessä ja ajatuksissamme itsestä. 

Motivaation ja liikunnan toteutumisen kannalta onkin tärkeää, että liikkuminen on itselle mielekästä ja että se tuo elämään merkityksellisyyttä, nautintoa ja iloa joko välittömästi tai välillisesti. Liikunnan hyödyt ulottuvat myös sosiaaliselle ja psyykkiselle tasolle, joten painonpudotusta “optimoivan” liikkumisen sijaan olisikin tärkeää löytää sellainen liikuntamuoto, joka tuntuu itsestä mukavalta ja jota myös haluaa ainakin useimmiten lähteä tekemään.

Päivän tehtävä

Lihaskuntoharjoittelu yhdistettynä riittävään syömiseen vauhdittaa aineenvaihduntaa eli lisää energiankulutusta. Lihasmassa kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin rasvamassa, ja tästä syystä lihaksikas henkilö, joka painaa vaikkapa 80kg kuluttaa enemmän energiaa kuin 80 kiloinen henkilö, jonka kehonpainosta suuri osuus on rasvamassaa. 

Lihaskuntoharjoittelua voi toteuttaa ehkäpä kaikista tehokkaimmin kuntosalilla, mutta myös omalla kehonpainolla tai vaikkapa vastuskuminauhoja hyödyntämällä voi saada hyvinkin tehokkaan ja lähes kuntosalilla tehtävää harjoittelua vastaavan treenin tehtyä. 

Tänään tehtävänä on toteuttaa lihaskuntoharjoitus, oli se sitten kuntosalilla painojen nostelua, kotona kotitreenin tekemistä tai vaikkapa lyhyt taukojumppa kyykkyjen muodossa. 

Alta löydät noin 20 minuuttia kestävän kehonpainoharjoituksen, jonka voit suorittaa videon tahtiin. 

Hyviä treenihetkiä, ja jatketaan huomenna tasannevaiheen purkamisen sekä aineenvaihdunnan myyttien parissa - huomiseen!

Tee mukana: Kehonpainoharjoitus

Varaa itsellesi 20 minuuttia omaa aikaa, pistä video pyörimään ja tee kehollesi sekä aineenvaihdunnallesi päivän hyvä teko kehonpainoharjoituksen muodossa! 

  • Sirpa sanoo:

    Kyllähän tuollainen jo treenattu jumppaaja voi esittää vaikka minkälaisia liikkeitä, mutta kun on painoa ja muita rajoitteita niin voi vaan tyytyä katsomaan, ei tekemään nuita liikkeitä. Eli onko tällainen video ollenkaan tarkoitettu tällaisille, ei sitä niin vaan pyörähdellä tuollai lattialla painon kanssa. Ihmettelen!

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moi Sirpa, onpa kurja kuulla että treeniohje aiheutti tuollaisen olon. 🙁 Kotitreeniä ei tietenkään tarvitse tehdä kokonaisuudessaan tai kaikkia liikkeitä, halutessaan videosta voi tehdä vaikkapa vain niitä liikkeitä, jotka onnistuvat omien liikerajoitusten puitteissa. Videota voi myös halutessaan tauottaa ja tehdä liikkeitä täysin omassa tahdissa!

      • Sirpa sanoo:

        Joo kyllä tiedän tuon, että näin voi tehdä, mutta tuollainen näytösluontoinen hoikan ihmisen tekemä video ei oikein innosta edes pienimuotoisesti tekemään liikkeitä. Tämän ohjelman mielestäni pitäisi olla nimensämukainen ja ohjelmat ym videot sen mukaisia. Olen todella pettynyt ja mukanani moni muu jonka kanssa olen näistä keskustellut. Ei jatkoon.

        • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

          Olen valtavan pahoillani valikoituneen kotiharjoitusohjeen aiheuttamasta mielipahasta - tarkoituksena ei missään nimessä ole ollut "näytösluontoinen" video, enkä harmikseni ole osannut ottaa tällaista näkökulmaa videota valitessani edes huomioon.

          Tarkoituksena oli valita harjoituskirjastostamme mahdollisimman matalan kynnyksen harjoitus, jossa ollaan valtaosa treenistä lattian tasossa eikä siirtymiä esim. lattialta seisaalteen tulisi turhan monia. Valinta ei siis ole osunut nyt tällä kertaa nappiin ja ymmärrettävästi jokaiselle ei treenin toteuttaminen omista liikuntarajoituksista johtuen ole mahdollista. Jälkikäteen todettuna olisi siis pitänyt valita muutamia erilaisia eri tasoisia harjoitteita luennolle, jotta yhä useampi kokisi harjoituksen mahdolliseksi. Nöyrimmät pahoitteluni tästä.

          • Valentina Teréz Kovács-Uboh sanoo:

            Hei, itselleni on tullut pari vuotta sitten reisilihaksien voiman puute. En pääse lattialta ylös kun reidet eivät yksinkertaisesti toimi. Näin ollen kaikki lattiatason liikkeet teen sängyllä. Samasta syystä kyykyt eivät oikein toimi nykyään, mutta täytyy tehdä soveltaen, ehkä se voima joskus palautuu!!
            terv. Teri

  • Arja sanoo:

    Mielestäni treeniohjelma on hyvä.Tekee sen minkä pystyy jokainen oman kuntonsa mukaan.

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Onpa mukava kuulla, Arja! 🙂

  • Anna sanoo:

    Tehokas treeni, pitää vain muistaa tehdä oman tasonsa mukaan, siitä se voima hiljalleen kohenee.

  • Sari sanoo:

    Kuinka kauan tämä video säilyy jos tätä ehtiikin tehdä vasta muutaman päivän päästä?
    Tämä näytti tosi hyvältä harjoitukselta 🤗

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Mukava kuulla Sari, että harjoitus näytti hyvältä ja suunnitelmissa on se tehdä - voit palata materiaaleihin milloin vain uudestaan, joten siinä mielessä mitään kiirettä ei ole! 🙂

      • Sari sanoo:

        Hieno juttu!
        Varmasti kokeilen tätä!

  • Taina Mäntyniemi sanoo:

    Olipas hyvä treeni ohjelma. Tehokas

  • Suvi sanoo:

    Flunssassa, jo kaksi viikkoa takana. Joten jumppa jää odottamaan tulevia aikoja, kun olen taas terveenä.

  • Eira sanoo:

    Molemmissa polvissa tekonivel, ei onnistu lattiatasossa liikkeet!

  • Ninni sanoo:

    Hei, mites kun olen nyt antanut itseni ymmärtää että hiit-treeni nostaa kortisolitasoa, joka stressihormonina vaikeuttaa vaihdevuosien aikana painonpudotusta kun siinä vaiheessa muutenkin on jo stressitaso koholla... Eli pitäisikö keskittyä enemmän "pitkäkestoiseen", "hitaaseen" voimaharjoitteluun ja pitkiin kävelylenkkeihin (mäkitreeniä tai porrastreeniä ei tarvitse vetää sitäkään täysillä hiit-tyyliin ja se nyt kuitenkin on kuormittavampaa entä tasaisella kävely). Olenko täysin hakoteillä?

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moikka Ninni ja kiitos hyvästä kysymyksestä!
      Raskaampi liikuntasuorite aiheuttaa aina keholle stressireaktion, eli adrenaliinin tuotanto kiihtyy ja kortisolitasot nousevat. Suorituksen jälkeen vaikutus on kuitenkin päinvastainen ja stressihormonin pitoisuus laskee lähtötilannetta matalammalle. Ytimessä on kuitenkin se, että harjoituksen jälkeen seuraa palautuminen - eli treenin jälkeen keholle tarjotaan riittävästi ravintoa, unta ja lepoa, eli puhutaan superkompensaatiosta. Liikunta on siis stressitekijä, sen jälkeen palaudutaan; riittävän kuormituksen ja sitä seuraavan palautumisen myötä suorituskyky ja kunto nousee. Parempikuntoisella keho erittää vähemmän kortisolia ja palautuu myös stressireaktioista nopeammin.
      Jos elämä on hektistä ja kovin kuormittavaa eikä arjessa ole riittävästi palautumista, lisää raskaat harjoitukset entisestään kuormitusta ja tällöin sympaattinen hermosto on jatkuvasti aktiivinen ja keho siis "taistele ja pakene" -tilassa, ja kortisolintuotanto kiihtyneenä.

      Eli harjoittelun suunnittelussa on aina otettava huomioon kokonaiskuormitus ja elämäntilanne kokonaisuutena: jos arki on muutenkin kuormittavaa, ei kuormaa kannata tarpeettoman paljon lisätä raskailla harjoitteilla, jos palautuminen on vähäistä tai heikkoa. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi ja auttaa itselle sopivien treenien valitsemisessa! 🙂

  • Anita Nikula sanoo:

    Hei, video ei toimi, ruudulla lukee Sorry, This video does not exist😕

    • Hanna Muutos-valmentaja sanoo:

      Moi Anita! Kiitos huomiosta - nyt päivitetty treenivideo! 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >